Frankrijk 16 mei 2026 tot

1 juni 2026 - Givet, Frankrijk

Dag 047 (vd 23) Zaterdag 16 mei 2026 Heer   Vireux-Wallerand - 15,7 km, 4 sluizen, 1 tunnel.
Na de ochtendroutine gooien we los en varen Frankrijk binnen. De sluis staat al open en via kanaal 10 is er contact. Op de sluis krijgen we een telecommander om straks op de route de sluizen op afstand te bedienen. Daarnaast krijgen we veel informatie over het traject na Verdun, iets met even en oneven dagen en convooi varen en dat het amont anders is dan avalant.  We gaan het bestuderen. De informatie met het laatste stuk bij Commercy is nog steeds niet veelbelovend. On va voir. Bij Chooz snijden we een stuk Maas af door een tunnel. Het waterpeil in de tunnel wordt voor ons verlaagd zodat we er zondr schade doorheen kunnen varen. Na drie uurtjes varen leggen we aan in Vireus-Wallerand. Een kade beheerd door een Capitainerie die maandag pas aan haar seizoen begint. Dus dit weekend nog gratis. Geen stroom en water nog, helaas. Een leuk verzorgd dorpje met diverse middenstand op loopafstand.

Ochtendmist op de grens België - FrankrijkEerste Franse sluisKade Givet waar we 4 jaar geleden lagen Past primaGratis liggen tot maandagochtend 😀

Dag 048 Zondag 17 mei 2026
Rustdag. G is aan de beterende hand van een bronchitis. We rommelen door een regenachtige koude dag. Tijdens het rondje hardlopen ziet André dat de brandweer bezig is een paard uit de rivier te krijgen. Het water stroomt steeds sneller. Ondanks dat we richting de zomer kruipen, wordt het water in de Maas beduidend kouder. Gekke sensatie. Waarschijnlijk door alle regen en omdat we steeds hoger komen. Bij het kacheltje is het gelukkig lekker warm. We koken samen en maken een spaghettisaus voor vanavond. Als we voor het eten even 'de hond uitlaten', zien we dat de friterie open is. Dus...change of plans!

Openlucht gym Vaarvignet voor 2026Verstopt pareltjeLekker snacken

Dag 049 (vaardag 24) maandag 18 mei 2026 Vireux walerand  Fumay - 13,3 km, 2 sluizen
We willen voor negen uur vertrekken, een beetje omdat de Capitainerie vanaf vandaag open is. G gaat even het dorp in voor wat spullen bij de pharmacie en brood. Kwart voor negen gooien we los. Eerder heeft geen zin want de sluizen werken voor de pleziervaart pas vanaf negen uur (volgens de folder). In Fumay leggen we aan, aan een lange kade. We komen net niet helemaal bij de kant. Het blijkt door de schuine, stenige kant net niet diep genoeg voor ons. Met wat extra rubber ertussen en een improvisorische afstandhouder bij het achterschip, liggen we toch goed. La ochtendcapitain komt even langs om ons informatie te verstrekken, très gentille. `s Middags melden we on bij het kantoor van de middagcapitain. Kosten 10 euro per nacht (zonder stroom, met water). We doen er twee. We willen niet te snel gaan want we verwachten bezoek komend weekend en willen dan niet verder zijn dan Charleville-Meziere. De capitain loopt na kantoortijd een rondje om schepen te voorzien van water waar we graag gebruik van maken. Het is een fijne ligplek. Aan deze kant van Fumay heel veel verdwenen middenstand.

Mooie ligplaats Fumay Onverwacht bloemenplaatsje Toegangstrapje goed begroeid Voorheen verenwinkeltje Verlaten winkelpand, één van vele

Dag 050 Dinsdag 19 mei 2026
We zien wat jachtjes langskomen naar het zuiden. Ook de Kabeljouw uit Harlingen waarmee we al een paar keer van stuivertje zijn gewisseld. A gaat hardlopen en G duikt weer eens in de archieven, wat kan weg en wat niet. Na de lunch gaan we op de fiets langs de Maas. Terug langs de Carrefour en over de pols omhoog en omlaag terug naar de boot. Om 18 uur komt la capitain nog eens vragen of we water nodig hebben, maar we zitten vol.

Dag 051 (vd 25) woensdag 20 mei 2026. Fumay  Revin - 3 sluizen, 1 tunneltje, 13,2 km
Even de berg op voor een baguette en dan gaan we weer op pad. In de eerste sluis zien we een jachtje achter ons. Die moet wachten. Het Maasdal blijft onverminder groen en links en rechts rijzen de heuvels af en toe stijl omhoog. De derde sluis voor Revin gaat ongelofelijk langzaam. Als we er door zijn volgt na een scherpe bocht een tunneltje van 224m,  daarna gaan we stroom mee om eens te kijken of de ligplek in Revin naar ons zin is. De entree trekt niet echt maar als we voorbij de brug zijn zien we een prima kade. Op de plek waar we willen gaan liggen, bij een mooie tuin, worden we door la capitain gevraagd op een andere plek te gaan liggen waar de kade iets hoger is.  Dan kan ze de lagere kade vrij houden voor jachtjes. Liggen kost hier 15 euro per nacht inclusief elektra en water. Jammer, maar la capitain est la capitain. Tant pis.
Bij de boegschroef lijkt wat water langs de as te komen. Dat moet niet erger worden want het zit allemaal onder de waterlijn. In de gaten houden dus.

Sluis 52 RevinUiteindelijk weet je wel wat je moet doen 🤔Brug Revin

Dag 052 Donderdag 21 mei 2026
De plek waar we zijn komen te liggen, blijkt helemaal goed. Goeie plek ook voor onze fietsen. En lekker privé. Even wat wasjes draaien. Rondje hardlopen waarbij ik dit keer rennend door het tunneltje ga, aan het eind van de middag doen we hetzelfde rondje samen ook nog eens op de fiets. We boeken er nog een dag bij want Maya en Line komen vanuit Dinant gefietst. Het weer is ondertussen weer goed warm geworden, lekker na al die koude natte dagen. Het is ook wel weer gelijk een voorbode voor de hete droge zomer. Het is altijd wat. Ondertussen zijn we steeds meer benieuwd naar wat 1 juni ons gaat brengen: gaat het kanaalpand bij Commercy weer open of moeten we toch omvaren. Alle bootjesmensen hebben een glazen bol vinden er wat van. Eerste dag dat G eindelijk echt wat is opgeknapt van de bronchitis.

Voorjaarsschoonmaak Daar ligge we mooi te legge

Dag 053 Vrijdag 22 mei 2026
Nog een dagje huishouden, Ja, we krijgen logees, ha ha. G poetst ook op en onder de waterlijn op de aangroei enigszins onder controle te houden. André gaat weer wat luiken cannibaliseren: een paar slechte opofferen om de minder slechte mee op te knappen.  En met duikpak (ja, het water is behoorlijk koud), snorkel en bril checken of er rommel zit in de de boegschroeftunnel. Nauwelijks. Tja, in de gaten blijven houden.  Nog een rondje Lidl en Intermarché op 300 m afstand beide. La capitaine komt het water regelen. We moesten eerst toch € 16,- betalen voor het water, want we zijn een peniche (groot schip). Dan niet. En toen mocht het toch gratis, want we waren zeker 3/4 vol. We krijgen weer zin om te varen. Met een wijntje wachten op les Bicyclettes Maya & Line. Als ze er tegen 20:30 uur zijn wordt de sushi van G geserveerd en even later een pizza van A. Ze hadden wat problemen met de fiets meenemen in de spits, vervolgens verkeerde trein en vervolgens een uur vertraging. Het is ze nog wel gelukt om een boek op te pikken via Karin: "Westwaarts", een zeilreis in het kielzog van Columbus van Erik Westerveld. Vers van de pers, aanrader.

Maya en Line onderweg, in DinantControle boegschroeftunnelGearriveerd in Revin

Dag 054 (vd 26) zaterdag 23 mei 2026. Revin  Laifour - 2 sluizen, 10,2 km
De dames gaan naar de boulanger en na een goed ontbijt vertrekken we. De dag begint al warm te worden, de eerste hittegolf is in de maak. Na 2 sluizen en een kleine 2 uur varen leggen we net voor de lunch aan in Laifour. Een mooi graswalletje in een rustig dorp. Op de kant gras, picknicktafels en schaduw. Maya en Line hadden ook taartjes gekocht dus dat is de lunch. Daarna gaat G fietsen naar MOnthermë langs de Maas een rondje van 25 km. M en L wandelen aan de overkant omhoog. A bewaakt het schip. Zonnekleedjes worden opgehangen en raampjes opengezet. De schaduw wordt zo min mogelijk verlaten. Rond drie uur is iedereen weer terug en om vier uur is het alweer borreltijd. Tegen acht uur wordt er gekookt de zon is dan al enige tijd achter de bergen. Wat een feest.

Taartjes!Mooie LinePont ferroviaire de RevinPorte de Garde bij LaifourCous cous, lekker samen gekookt

Dag 055 zondag 24 mei 2026
Maya en Line gaan na het ontbijt vertrekken om in twee etappes naar Namur te gaan. A neemt alvast afscheid, hij gaat hardlopen voordat het te warm is. Ze zijn nog niet weg als hij terugkomt dus afscheid in de herhaling. Wat een fijne dagen waren dit. G en A gaan daarna op de fiets naar Monthermé want daar zou een vide grenier zijn, maar die is niet gevonden. Ondertussen is het goed warm geworden en trekken ons terug in de schaduw. Voor ons ligt een aakje, een week geleden gekocht in Frankrijk door een Belg met een Duitse vlag op weg naar Antwerpen. Aan boord drie jonge mannen en een vrouw. Ze hebben problemen met de motor en vragen naar iets om de motor om hoog te krijgen. Ik geef ze de kettingtakel mee. Het blijkt dat een motorsteun is afgebroken. Later komen ze ook het lasapparaat lenen. Één van hen is lasser dus dat komt vast goed, tenminste als mijn apparaat het nog doet. Van de buurvrouw in het dorp krijgen ze stroom. Begin van de avond zijn ze tevreden met de reparatie en komt alles terug.
Au revoir Les Byciclettes 🚲🚲La Maison des RosesLes Dames de MeuseLine fietsend door de tunnel van Revin Tomma

Dag 056 maandag 25 mei 2026
Onze voorburen gaan op pad, ze hadden wel een nieuw rammeltje, hopelijk halen ze het. Wij gaan tegen de lunch op pad naar een terrasje aan de overkant bij de sluis, zo'n 8 km fietsen. G gaat de vuilnis weggooien verderop in het dorp, komt een mobiele bakker tegen en koopt voor de zekerheid een pain. Bij het tentje bestellen we een drankje en een zakje friet, onze lunch. Ondertussen wordt het weer goed warm. We keren terug naar ons schip en de schaduw. Lekker lezen. A vindt een horgordijn met magneten (nog uit de KB?) en een klamboe waar hij een stuk uit knipt. Zo maakt hij de slaapkamer ingenieus bestand tegen insecten, zonder dat we al onder de klamboe hoeven slapen.
's Avonds kijken we een geweldige film van Bert Haanstra 'De stem van het Water' uit 1966.

Goeie vaart, Tomma🛶 Altijd ooievaars in La Petite Commune 12.00 uur Bier & Patat & schaduw

Dag 057 (vd 27) dinsdag 26 mei 2026 Laifour  Monthermé - 2 sluizen, 9,5 km.
We schuiven weer een stukje stroomopwaarts op. Het wordt weer een hele warme dag. In de pharmacie een tube Onctose scoren tegen muggenbeten, wereldspul. In Monthermé hebben we de kade voor ons zelf terwijl de campervans schouder aan schouder staan. Wel weer betaald maar €11,50 is goed te doen. G gaat 's avonds lekker een stuk fietsen, maar de accu weigert plotsklaps door onbekende oorzaak en ze moet zonder ondersteuning terug. Ha, ha, eindelijk echt fietsen.

La Meuse montant. Sluis links, barrage rechtsPatserbak: categorie 4En hier ging mijn accu uit🤷🏻‍♀️Wat is dit?

Dag 058 woensdag 27 mei 2026
Voordat het echt te heet wordt, gaat A om 09.00 uur een rondje lopen, bijna te laat. G gaat plonsen. Daarna stappen we op de fiets voor een mooie tocht langs de Semois: Véloroute Voie verte Trans-Semoysienne. Blijkt een perfect idee, want het is een prachtig fietspad onder de bomen langs een riviertje. Enkele cafeetjes en restaurantjes zijn of dicht, of te heet of te duur. Dus we scoren een brood en beleg en gaan heerlijk lunchen onder de bomen. Voor 12.00 uur is het al 30°C. Weer een dag in de schaduw onder de parasol, achter het ventilatortje  het blog bijwerken, duik in de Maas.

Mooi Semois Kleine witte waterbloempjes in ThilayBlijft toch de beste lunchstop Fietstour langs de Semois tot bijna Naux

Dag 059 Donderdag 28 mei 2026

In de ochtendkoelte een rondje fietsen naar Joigny-sur-Meuse. Mooi dorpje met een aanlegsteiger. Op de terugweg fietsen we ons vast aan de overkant op een route langs de Maas onderaan het spoor. Dus toch maar over de 'drukke' weg. Komen we wel toevallig het Museum van Metaalnijverheid tegen, wat toevallig alleen tussen 10 en 12 open is. En ook nog eens heel interessant. Verklaart ook het gebonk wat we in dit gebied in de verte steeds horen. Metaalbewerking is hier nog steeds een aardige industrie en al eeuwenoud. 30% van alle onderdelen voor het spoor, motoronderdelen, auto industrie, machines, bouten, moeren etc in Frankrijk schijnt/scheen? uit dit gebied te komen. Ook zegt men dat de klinknagels van de Eiffeltoren hier gemaakt zijn.  De rest van de dag is het te heet om iets te ondernemen. André onder de parasol met een boek, Germienke achter de tafelventilator en de papiershredder.

Spannende route langs het spoor terugHelaasIneens weer overal klaprozenKunst in museum voor metaalnijverheidMusee de metallurgie Ardennaise

Dag 060 (vd28) - Vrijdag 29 mei 2026 -Monthermé > Joigny-s-Meuse 1 sluis 10,6 km

We gooien pas tegen 11 uur los nadat G een filmpje heeft gemaakt voor onze jarige vriend. Daarin het halen van taartjes bij de boulangerie mmm. We staan nog steeds min of meer op de rem in afwachting van een nieuw avis. Ruim een uur later leggen we dus alweer aan. Op de steiger ligt al een jachtje en midden op het resterende deel een kano. Die is gelukkig snel verhaald door de eigenaren. Daarna slaat de hitte ongenadig toe. Op de kant wel schaduw gelukkig. Rond 18.30 gaat G een stukje fietsen en A zwart de welplaat aan bakboord zijde. Het schip ligt er prima voor en het moest nog na de hellingbeurt van maart 🤷‍♂️. Ondertussen is het avis binnen en het kanaalpand gaat maandag open! Morgen maar eens meters maken.

Sluis 42 Mézières, gelukkig met glijstangenVaardag 29,  18,3 kmHangplek

Dag 061 (vd29) - Zaterdag 30 mei 2026 - Joigny-s-Meuse> Lumes 4 sluis 18,3 km

Eerst het bestelde stokbrood bij het postkantoortje/café/epicerie opgehaald. Om 9 uur precies zijn we bij de sluis. We verlaten langzaamaan de Ardennen tot de Maas door min of meer vlak land stroomt. We krijgen wat jachtjes in de afvaart waarvan één huurbak die dwars voor de sluis ligt. Uiteindelijk verdwijnen die in de kant met verlies van een pikhaak. Helaas zien we dat ze die later toch weer ophalen, anders was G daarvoor terug gefietst naar de sluis. Bij Lumes leggen we aan achter de Kabeljauw, die we al vaker hadden gezien. De schipster is een weekje naar Nederland. 's Avonds doen we een drankje met de schipper Berdie. De middag verloopt wederom warm. G gaat de omgeving verkennen 🚲 en een boodschapje doen in Nouvian. Op het sportveld naast het schip wordt wel een jeugdwedstrijd gevoetbald. Gemengd jongens meisjes. Hopelijk morgen iets minder warm.

Ligplaats 29  LumesVaardag 28 10,6 km

Dag 062 (vd30) - Zondag 31 mei 2026 - Lumes > Mouzon  6 sluizen 36 km

Weer vroeg op pad 8.15 uur. De eerste sluis is na 8 km waar we na 9 uur aankomen. De hitte is uit de lucht. Sluis 3 ligt in storing, we bellen, eerst nog een beetje drijven en als we toch aanleggen arriveert de VNF al. Even later kunnen we door. We gaan voorbij Sedan. In Mouzon moeten we achteruit steken, een doodlopende stukje in om aan te leggen aan de kade. Even later arriveert Marieke met haar hond voor een paar nachtjes. Goede timing. De plek heeft stroom en water, dus de wasmachine gaat gelijk aan. De temperatuur is ook weer zo dat A gaat hardlopen. Marieke doet een rondje met het hondje en komt terug met aardbeientaartjes 😋.

Sluis 39 Donchery: niet goed voor de sluis muur maar wel mooi.Ligplaats 30. MouzonVaardag 30 36 km

Dag 063 (vd31) - maandag 1 juni 2026 - Mouzon > Inor  3 sluizen 18,9 km

Marieke heeft haar auto op een camperplek opgeladen en zet de auto nu ergens anders neer. Ondertussen neemt ze ook brood mee. Wij tanken nog eens af. De jachtjes voor en achter vertrekken en wij volgen. Na 6 km zien we het jachtje dat onze kant op ging weer terugkomen. Geen idee waarom hopelijk geen problemen verderop. De derde sluis gaat in storing. Ook het invaren gaat niet makkelijk. Er lijkt een soort bult voor de sluis te liggen en veel rotzooi. De achteruit doet niet veel, blijkbaar zit een deel van de rotzooi in de schroef. De sluis is open met dubbel rood en één groen, voor ons gemak leggen we in de sluis aan en gaan bellen. Het is lunchtijd, dus wij gaan ook maar een broodje smeren. Als we erdoor gaan, gaan de deuren niet helemaal open door de algen, maar rustig doorvaren gaat prima. Net na de sluis leggen we aan. Met de sputpaal, maar we vinden ook twee bolders. A gaat op de fiets de auto van Marieke halen. Als die terug is gaan G en M op pad naar een tweedehands zaak (om spullen weg te brengen!) en doen boodschappen. De voorspelde koelere periode laat nog even op zich wachten.

Naar je zin?

Bijna Hollands plaatje

Ondertussen thuis in Warten

Verlaten sluishuis

Dag 064 Dinsdag 2 juni 2026

Omdat we een auto in de buurt hebben gaan we op pad om van het water af te gaan. We bezoeken de citadel van Montmédy. Een ietwat aftandse citadel waar onlangs weer wat leven in is geblazen door de daar neergestreken kunstenaars. Het is indrukwekkend om er rond te lopen. De dinsdag is dan weer niet handig omdat veel in de citadel dicht is. Op de terugweg gaan we langs de boulangerie voor brood en lunchen op de boot. De middag brengt een paar fikse regenbuien, lekker verkoelend en hoognodig. 's Avonds neemt Marieke ons mee uit eten naar een pizzeria in Stenay. We zijn iets te vroeg, ze gaan pas om 19.00 uur open. Dus lopen we een rondje door het stadje en nemen een drankje bij een cafeetje.

Denzels in distress - Citadel van Montmédy Citadel van Montmédy. StraatjeKunst in de kerkJaagpad Inor

Dag 065 (vd32) - Woensdag 3 juni 2026 -  Inor > Dun-s-Meuse 3 sluizen 19,3 km

Marieke vertrekt rond 9.30 uur. Ze had de auto op het sluiscomplex gezet maar dat is verboden. De sluiswachters hebben strikte opdracht een waarschuwing achter de ruitenwisser te doen. De sluis staat al open voor een peniche die verwacht wordt. We blijven mog maar even liggen tot die voorbij is. Even na 10 uur gaan ook wij op pad. De rivier wordt steeds vaker door lange stukken kanaal afgewisseld. Vlak voor de 2e sluis worden we verrast door een paartje bijeneters die om elkaar heen vliegen. Een wel heel bijzonder kleurrijke vogel. Prachtig. Vlak voor sluis 3 is G begonnen met de pizza's van gisteren op te warmen op een laag vuurtje dacht ze. Het rookalarm had daar andere ideeën over. In Dun-sur-Meuse leggen we aan. Het is tot nu toe wel de duurste plek (20 euro), maar we liggen prima. We hebben al met de sluiswachter afgesproken dat we morgen verder gaan. De sluizen gaan ook weer bediend worden (manuel), dus moeten we dit van te voren bedenken.

Meehelpen ecluse manuelSchedefonteinkruidDag 066 (vd33) - Donderdag 4 juni 2026 -  Dun-s-Meuse > Consenvoye 5 sluizen 17,4 km

Onze achterburen gaan als eerste om 9 uur voor de sluis liggen maar krijgen dubbel rood, storing. We liggen nog vast op de steiger en dat blijven we tot alles opgelost is en wij ook kunnen vertrekken. Dit was voorlopig de laatste geautomatiseerde sluis. De komende 20 zijn allemaal manueel. We moeten onze trip dan ook voor 15.00 uur de dag ervoor aanmelden. Verder is bedacht dat om de dag de sluizen uitsluitend op een vast tijdstip, gedurende een half uur bediend worden. De tijden van de opvolgende sluizen sluiten wel op elkaar aan. Zo gaan we morgen dus pas in de middag weer op pad. Het gebied is in 2 zones verdeeld & met verschillende tijdtabellen voor even/oneven dagen & avalants/montants. Dus ff puzzelen, maar dan heb je ook wat. We horen ook van de sluiswachter dat het zomaar eens zou kunnen zijn dat 10 juni de boel weer op slot gaat. Dat wordt voor de zekerheid wat meer doorvaren. In Consenvoye is de benzine pomp redelijk dichtbij, dus op met fietskar weer diesel halen.

Boerenzwaluwjongen worden gevoerd

067 (vd 34) - Vrijdag 5 juni 2026 -   Consenvoye > Belleville-sur-Meuse - 4 sluizen 22,8 km

Rustig ochtendje. G maakt een fietstocht in de regen, heerlijk brood uit de automaat bij het tankstationnetje. We vertrekken na de lunch voor onze eerste sluisafspraak. Dezelfde sluiswachter staat al klaar: super behulpzaam en aardig. Hij blijft tot Verdun bij ons. Langzaam door de sloten duwen. Relaxed middagje. De steiger bij Belleville voor Verdun ziet er zo uitnodigend (en leeg en gratis!) uit, dan we besluiten niet door te varen naar het centrum van Verdun dit keer. G gaat op verkenning: Boulangerie op loopafstand, bonuskaart van de Intermarché geregeld.

We liggen in de achtertuin van het Hotel de Ville Pont de commerce bij de Port de Garde naar VerdunVaardag 34  22,8 km

068 (vd 35) - zaterdag 6 juni 2026 - Belleville-sur-Meuse > - 9 sluizen ... km

Ochtendritueel is uitgebreid met schroef schoonmaken. Er hangt een stevige baard met algen in. We vertrekken om 8.30 en varen met loopsnelheid door Verdun naar de 1e sluis. Wat een prachtige stad in de ochtenduren. We krijgen weer de hele dag dezelfde sluiswachter mee: weer zo aardig en in een langzamer tempo. Aan touwtjes aanpakken doet hij niet, maar het lukt allemaal prima. Ik had inmiddels mijn knalrode gympen aangedaan, net als hij, om een band te smeden. Maar hij heeft ze verwisseld voor zijn zwarte werkschoenen. 🤷🏻‍♀️Het draaien van de deuren is pittig, maar wij helpen mee. Bij de 2e sluis wil ik nog even eieren kopen: geen probleem. Bij de 3e sluis nodigd hij ons uit om kersen te plukken: er staat een boom vol rijpe kersen en die is van niemand meer. De sluiswachter weet me te vertellen dat hij ook nog postbode is en elke dag 20 km fietst. En 6 x per week ping pong. Moet wel om fit te blijven, zegt hij, want hij heeft diabetes. Lange dag varen, 9 sluizen.

Kersen plukken met de Eclusier bij sluis 16

1. Ruud:
    17 mei 2026
    Oui oui la Douce France….
    We reizen zeker nog steeds in gedachten mee…💪🎼
  2. Germienke & André:
    27 mei 2026
    Klopt! We hebben heel vaak leuke gesprekjes onderweg 😍
  3. Sasja en Ekko:
    18 mei 2026
    Jullie kunnen de spaghettisaus beter invriezen mocht de friterie aan de kade in Fumay al open zijn.
    Hier gaat 's ochtends ook de Janus aan. Eind deze week > 25 °
    Hopen dat ze het water in de Maas en de Moezel wat vast houden voor jullie om in Toul te komen.
  4. Germienke & André:
    20 mei 2026
    Twee dagen friet is wat veel. Qua water on va voir
  5. Pieter Heyne:
    21 mei 2026
    Ik ben vorig jaar nog langs Fumay gefietst en heb André een foto van die? sluis gestuurd. Toen had het daar net gespookt en lag er tot 1 m hoog in de begroeiing afval. Nu liggen jullie er weer met heerlijk weer in het vooruitzicht. Is een baquette frites niets?
  6. Germienke & André:
    23 mei 2026
    Eerlijk gezegt lijken al die sluizen wel een beetje op elkaar. Ik herken niet direkt welke dit is maar we komen er ongetwijfeld doorheen.
    Ik weet het niet een broodje friet.
  7. Pieter Heyne:
    23 mei 2026
    De sluis was in Bogny-sur-Meuse, tussen Fumay en Charleville. Het broodje, nou ja gewoon brood, heet ook wel een mitraillette. Niet aan beginnen als je niet heel veel trek hebt!
  8. Germienke & André:
    27 mei 2026
    De Friterie in Fumay ruik je al van verre 😜
    Die in Bogny: liever niet.
  9. Maartem:
    31 mei 2026
    Wat fijn dat de waterstand bij Commercy weer varen toelaat! Dus naar de Moezel bij Toul, en dan…?
  10. Germienke & André:
    31 mei 2026
    Eerst maar eens zover gezien te komen😜
    On va voir.
  11. Peter en Aukje:
    2 juni 2026
    Spullen wegbrengen heeft ook zijn charmes:)
  12. Elvira:
    2 juni 2026
    Van fris naar warm . Wat een top foto’s en leuke visites . Geeft echt een heerlijk vakantie gevoel .
    Zal volgende week gaan kijken waar jullie zijn. Wij gaan volgende week vrijdag ook al naar Frankrijk . Maar Frankrijk best groot . Zou wel tof zijn . Genietse verder Tjeerd en Elvira
  13. Germienke & André:
    5 juni 2026
    En nu weer naar wat koeler gelukkig. Ja, Frankrijk is ontzettend groot. Hopelijk volgende week vrijdag ergens niet heel ver van Nancy. Zou zeker tof zijn. 😍😍
  14. Harrie:
    5 juni 2026
    Mooi reisverslag! Leuk om te lezen hoe het jullie vergaat. Wij voeren een dag voor jullie uit, nu na le Chesne en Sedan op de terugreis. Onhandig dat ik bij een defecte sluis de VNF in Givet sinds vorige week niet meer kan bellen met een Nederlandse telefoon (dus 0033 3 24 42 01 57). Met een Franse telefoon werkt het wel... Bij sluis Donchéry heeft Kabeljauw (via VOIP) voor ons gebeld. Bekend probleem? En is er misschien een oplossing?
  15. Germienke & André:
    Hallo Harrie,
    Ben je schipper van de Bewi? Of....?
    Wij bellen ook altijd tot nu toe 0033324420157 in Frankrijk met onze Nederlandse telefoon, zonder problemen🤷🏻‍♀️. Dus geen idee waarom het niet zou werken. Hoe dan ook, goede reis👋🏻
  16. Ruud:
    5 juni 2026
    Wat is de dieselprijs nu in Frankrijk??
  17. Germienke & André:
    5 juni 2026
    Laatste keer: €2,25. Maar het varieert enorm.
  18. Harrie:
    5 juni 2026
    Niet van de Bewi maar van de Dommel.
    Op 26 mei heb ik op dit nummer nog gewoon kunnen bellen. Sinds woensdag (3 juni) 10 uur lukt dat niet meer. Ook met het toestel van mijn vrouw lukt het niet... Hebben jullie sinds woensdag dit nummer nog gebeld? Bedankt alvast.
  19. Germienke & André:
    5 juni 2026
    Wij hebben dit nr voor het laatst gebruikt woensdag 3 juni 09.45 uur.
    Ik heb een fotootje in de reislogger geplaatst met info van de VNF met nog meer tel.nrs. Meer info hebben wij niet. Succes!