Varen Voorjaar 2024

7 juni 2024 - Warten, Nederland

(Heleboel foto's lijken andersom te staan. Klik je erop, dan staan ze goed. Wordt aan gewerkt)

Dag 1 (vd 1)- Dinsdag 30 april 2024
Om 13 uur gaan de trossen los. Om erin te komen een stukje PM kanaal en op het Sneekermeer bakboord uit richting Langweer. Via de Skarster Rien komen we op het Tjeukermeer. We leggen aan in alle eenzaamheid aan een eilandje. Uitzicht op werkzaamheden: er wordt een strandje aangelegd. Een hondenbezitter weet ons te vertellen dat hij verwacht dat het in een paar jaar weggeblazen is door de wind die hier altijd waait. Het eilandje zelf is volledig overgenomen door de reuzenbalsemien.

01 - Ligplaats 1 Tjeukemeer  02 - Strandje in de maak   02 - Het hele eiland overwoekerd met de Reuzenbalsemien

Dag 2 (vd 2) - Woensdag 1 mei 2024
Na een kort ochtendje werken (A) vertrekken we rond 11 uur. Bij de sluis van Lemmer moeten we een rondje wachten, maar dan zitten we op het IJsselmeer bestemming Lelystad. Na een uurtje neemt de wind en de golfslag uit het noordwesten toe terwijl windmolens naar het oosten staan. Apart. Niet op gerekend! Na één keer opsteken en fors rollen bij het veranderen van koers ter hoogte van Urk, besluiten we met de wind en de golven in de rug het Ketelmeer op te gaan. Een stuk rustiger varen. Bij het Keteldiep leggen we aan bij een eilandje dat we nog kenden van het begin van onze Frankrijkreis.

02 - Vaardag 2 Keteldiep 56,8 km  03 - Vertrek, Dag Waterman uit Kampen

Dag 3 (vd 3) - Donderdag 2 mei 2024
Na vier uurtjes varen vinden we het weer mooi geweest. Het Tulpeiland bij Zeewolde biedt volop ruimte om te liggen. Op de Randmeren is de alg alweer volop aanwezig. Twee dagen iets hogere temperaturen en ....  G. gaat een stukje fietsen, het kan want het is een schiereiland. Robin belt dat ze is aangereden stilstaand voor een rood licht door een halve zool. Godsamme, wat een pech. Of ze onze auto kan lenen. Nou, die hebben we 5 weken niet nodig, dat is geluk bij een ongeluk.

03 - Tulpeiland   03 - Kunstwerk relatie Kunst & Architectuur van Hans Janselijn, een folly  voor fort van Asperen   03 - Ligplaats 3 Tulpeiland, Zeewolde03 - Tulpeiland Zeewolde bovenaf03 - Vaardag 3 Tulpeiland Zeewolde 42,8 km03 - Zonsondergang bij Tulpeiland

Dag 4 (vd 4) - Vrijdag 3 mei 2024
Om 9 uur gooien we los. Het belooft een lange regenachtige dag te worden. Een goede dag om door te varen zodat ik (A) morgen gemakkelijk naar Rotterdam kan. We eindigen in Nederhorst Den Berg aan de Vecht. Ook een goede plek om nicht Jeanette en Dirk in Hilversum op te zoeken op de fiets. Gelukkig is het droog.

Dag 5 - Zaterdag 4 mei 2024
Germienke gaat op de fiets naar Bilthoven, op de bonnefooi langs bij neef Daan, Veerle en Hugo. Prachtig fietsweer, een rommelmarkt en gastvrije ontvangst in Bilthoven. Julie is mee met opa en oma, maar verder een huis vol. Kan zo aanschuiven bij de pannenkoeken met stroop. Wat een gezelligheid. André gaat op de fiets naar Breukelen en met de trein naar Rotterdam. Kijken bij RRC naar de laatste wedstrijden van het seizoen kijken en wat oude rugbymaten ontmoeten.

05 - Twee Leeuwinnen gescoord onderweg naar Bilthoven    05 - Op de terugweg, al 60 km op de teller  05 - Boompukkel

Dag 6 - Zondag 5 mei 2024
We blijven nog een dagje liggen. Hardlopen, poetsen, lezen. Daan en Hugo komen langs en brengen de leeuwinnen mee die G. gisteren in Bilthoven had achtergelaten. We gaan in het schip op zoek naar Nijntje en Huug plukt handenvol uitgebloeide paardenbloemen om weg te blazen net als zijn oom André.
We fietsen langs bij NERA (Nederhorst Den Berg radio) een gebouw uit de wederopbouw 1950 midden in een polder. Niet meer als radio-ontvangststation in gebruik. Erg interessant gebouw, helaas niet te bezoeken (https://www.koenvanwijk.nl/here/wp-content/uploads/2017/05/landwerk-5-08-nera.pdf). Daarna een biertje bij het "Op 't eiland", een uitspanning op loopafstand van de Syrah.

06 - Daan en Huug op bezoek, gezellig!  06 - NERA gebouw   06 - Uitspanning "Op 't eiland"   06 - Palaver met uitzicht op de Vecht

Dag 7 (vd 5) - Maandag 6 mei 2024
Via de rustieke Vecht tot Maarssen-sluisje door op het grote Amsterdam-Rijkanaal tot aan Jutphaas. Het openstaande sluisje was wat onrustig en we hadden beter op de Vecht al ons moeten melden bij post Maarsen. Contact daarna is moeilijk omdat we onder een lage brug door moeten met geklapte marifoonantenne. Gevolg: we moesten  vol in de remmen voor al het aanstormend scheepsgeweld. De sluiswachter van de Zuidersluis meldt dat een brug verderop het kanaal gestremd is tot donderdag. We gaan toch naar binnen want het is klaar voor vandaag. En we gaan nieuwe plannen smeden. We besluiten een dagje later naar Rotterdam door te varen. Twee hele dagen in Jutphaas dus, heerlijk.

07 - Ligplaats 5 Jutphaas  07 - Ons tuintje van vandaag   07 - "De Toekomst",  de toekomst van alle bootjes??  07 - Zonsondergang in Jutphaas

Dag 8 - Dinsdag 7 mei 2024
André  gaat werken tot 12 uur. G begint met Duco en zwemmen daarna aan de slag met dit log en de foto's. 's Middags het waterpompje uit elkaar. Veel ketelsteen die waarschijnlijk op het IJsselmeer in beweging is gekomen. In ieder geval werkt het even later weer naar behoren. Ook de schoorsteen wordt geveegd, een klusje dat regelmatig gedaan moet worden. G doet een rondje op de fiets en langs de kringloop. De zon schijnt en het biertje smaakt voortreffelijk.

Dag 9 - Woensdag 8 mei 2024
André werkt tot half 10,  G doet hetzelfde als gisteren. Daarna op de fiets naar Remco en Marja. Gezellig, al even niet geweest. Remco is bijna vertrekklaar voor zijn jaarlijkse sportieve avontuur met vrienden. We worden getrakteerd op heerlijke Utrechtse stadshoning van onze imker Remco ( https://utrechthoning.nl ). Via een kringloop pakken we thuis na de lunch onze ochtendactiviteiten weer op en daarna op pad naar de AH. Bij thuiskomst heeft een binnenvaarder zich voor ons er heel knap tussen gemanoeuvreerd. 's Avonds proberen we voor het eerst de Airfryer uit (geleend van onze buren in Warten).

Dag 10 (vd 6) - Donderdag 9 mei 2024
De bruggen draaien vanaf 9 uur, ook de Wiersebrug gelukkig weer vanaf vandaag. Via de Koninginnensluis van Vreeswijk draaien we de Lek op. Wat een prachtige rivier blijft dat toch. Stroompje mee en zo spoelen we naar Rotterdam. Er wordt vandaag, Hemelvaartsdag, toch nog druk gevaren door de beroepsschippers. Tegen half drie draaien we de Leuvenhaven in. We proberen eerst dieper in de haven naast een tjalk in te draaien maar dat is te krap. Stukje terug naast de Twee gezusters van Theo en Wil lukt wel, maar we knopen uiteindelijk vast aan bakboord bij de andere buren (Arjen) want dan kunnen we makkelijker van boord. Palaver om 5 uur zoals het heurt en om half zeven uit eten met Ruud en Ann bij Uptown. Gezellig!

10 - Een kasteel op het water met een echte ridder en paard10 - Warten weer in Rotterdam!10 - Vaardag 6 Rotterdam 59 km10 - Ligplaats 6 Rotterdam Bierhaven

Dag 11 - Vrijdag 10 mei 2024
Het is weer een werkdag. G gaat naar het zwembad en fietst veel rond op zoek naar de juiste spullen. Het zomerterras wordt weer opgebouwd, luiken aan de kant en de biertafel aan dek. 's Avonds komt Peter. Aukje is ziek thuis gebleven maar komt morgen waarschijnlijk.

Dag 12 - Zaterdag 11 mei 2024
Germienke en Peter gaan naar de markt. Ze proberen kruidenplantjes te scoren voor ons kruidendektuintje. Het valt tegen. De plantjes worden rijkelijk aangevuld uit de Lidl, tip van Peter. A verzorgt de plantjes bij Aletta en zorgt dat de juiste sleutel bij Laurien komt. Aukje komt gelukkig toch. G sleutelt aan een rotimaaltijd en A en P lopen een rondje hard: een klein bruggenloopje. Tegen 7 uur sluiten Christine, Robin, Anneke en Ruud aan. A en P lopen nog een rondje om de skyline by night van Rotterdam vast te leggen.

12 - Roti Maaltijd, gezellige volle bak13 - Dekkruidentuintje

Dag 13 - Zondag 12 mei 2024
Met Aukje en Peter slenteren door de stad. Via de gesloopte lagere school over de Witte de With naar de Oude Binnenweg voor een ijsje. Door naar het Termeulenplein waar Aukje en Germienke een eigen weg gaan en Peter en ik weer aan boord. Om de middag af te sluiten een palaver met Ruud, Ann en Juuls. Afgesloten met nasi. En dan zijn we weer met z'n twee.

13 - Wat gaan die meiden langzaam, pfff..... 13 - Nog een bonte Koe, op de Oude Binnenweg

Dag 14 - Maandag 13 mei 2024
A gaat naar Schiedam werken. G rommelt rond het schip en in de stad. Tegen half 6 gaan we naar Hilde, het nieuwe huis bewonderen. Hilde heeft zalig gekookt  en we eten daar een hapje mee. Ook zoon Nick is er, gezellig!

Dag 15 - Dinsdag 14 mei 2024
Weer een werkdag voor A. Op de terugweg vliegen de spaken om de oren en wordt de reis met de metro afgemaakt. G gaat naar het Depot voor een expositie van Teun Hocks in het verhalenhuis Belvédère. Helaas, het Depot is open, maar de Belvédère-ruimte is gesloten.  Rond vijf uur komen Ann en Ruud langs met Michel en Rebecca. Een gezellig drankje wordt genuttigd. Rebecca wordt ingewijd in het geheim van het maken van de pomander (een kruidnagelbal). 's Avonds lopen: een rondje havens. Anders haal ik mijn aantal stappen voor de challenge niet.

15 - Depot 15  - Depot: Nikki the Saint Palle, Zwarte Nana15 - Depot Levelingen: Boris van Berkum15 - Woontorens Boompjes

Dag 16 - Woensdag 15 mei 2024
G gaat vroeg zwemmen en gaat naar Schiedam voor een afspraak met Roelie en A gaat weer eens  werken op kantoor. Om drie uur afgesproken bij Tjeerd en Elvira voor een kopje thee. Ik krijg de ijsmachine mee om mee te experimenteren. In de avond heeft G een afspraak met Annemarieke op de rode boot Vessel 11, waar Frances dan DJ is voor een avondje Lindy Hop.

Dag 17 - Donderdag 16 mei 2024
A werken, G sport en poetst. Eind middag komt nicht Jeanette met haar mooie dikke buik. Blijft gezellig een nachtje logeren. Na het eten komt Robin ook even langs. De dames gaan een ijsje halen in de stad.

17 - Cousins meets Zadkine17 - Nichtjes op het Termeulenplein 17 - Santa Clauss 17 - Havenkraan maritiem museum 17 -  3,5

Dag 18 - Vrijdag 17 mei 2024
A werken, Jeanette heeft een rustige ochtend, G gaat de keuken in voor de bereiding van een Tenerifiaanse maaltijd. Met z'n drieën lunchen. J gaat weer op huis aan, was erg gezellig.  Paul komt de archiefrolkoffer halen en legt mij zijn ingenieuze gepatenteerde binnenbandenbevestigingssysteem uit. Daarna krijg ik nog een rondleiding op de Shel V van Nell en Frits, die inmiddels ook achterin de Bierhaven ligt. Ik wil wel eens zien of je kunt wonen op een schip <20m. Tegen half zes komt de Corfubende (Cora, Jacqueline, Josje en Marjo) met voldoende drank voor een week, maar zeker om de avond door te komen. Als de dames gaan eten trekt A zich terug in de stuurhut. Rond 12 uur keert de rust weer.

18 - Snelbindersysteem van Paul

Dag 19 - Zaterdag 18 mei 2024
Beetje huishouden, klusjes aan dek,  A rondje hardlopen en G stuk fietsen. Na het avondeten gaan we samen een stuk fietsen naar Alblasserdam langs de rivieren. In Krimpen besluiten we door te fietsen. G schat in dat we de laatste busboot in Alblasserdam wel halen. Hiervoor moet ze de pontbaas van Krimpen wel vragen niet te lang te wachten met overvaren anders kunnen we beter nu terug naar de opstapplaats Stormpolder. Het past allemaal precies. Tijdens de regenbui varen we terug naar Rotterdam en dan fietsen we het laatste stukje weer droog naar de Bierhaven.

19 - Algerabrug & stormvloedkering 19 - Waterbushalte Alblasserdam 19 - Kop van Zuid, mooie luchten

Dag 20 - Zondag 19 mei 2024
G gaat voor niets naar het zwembad, dicht. Via wat een rommelmarkt langs de Rotte komt ze thuis met Giraf lamp en en Jasba Vaas. Met de lunch meldt Marieke zich met Ninjo, de hond. G en M gaan de samen de hond uitlaten in het Kralingense Bos en pikken een terrasje mee tussen de buien door. Na het avondeten een fietstochtje langs de Rotte.

20 - Grote Jasba vaas gescoord op de rommelmarkt langs de Rotte 20 - Marieke met Ninjo  20 - Rondje Bergse Plas

Dag 21 - Maandag 20 mei 2024
G gaat naar het strand HvH met de metro. Ze heeft een afgesproken met de O4 (Christine, Line en Jeanette). A gaat bij de finish van de Roparun kijken, goede herinneringen van toen we meededen. Zelf een rondje hardlopen door de Maastunnel naar zuid en via de Zwaan weer terug. 's Avonds gaan we naar de film "I am the river, the river is me". Gemaakt door een nicht van Annemarieke en haar man. Gaat over een rivier in Nieuw-Zeeland, de Whanganui, die als eerste rivier een rechtspersoon is geworden. Indigenous Knowlegde Systems urgenter dan ooit! Was al aandacht voor toen ik in 1983 Culturele Antropologie ging studeren, maar de Westerse Wereld is erg traag van begrip.

21 - Station Hoek van Holland Strand 21 - Met de Olijke 4 naar HvH 21 -  Lekker uitwaaien 21 - Nagesprek bij de film "I am the river, the river is me"

Dag 22 - Dinsdag 21 mei 2024
A werken. G gaat fietsen, o.a. naar de kringloop Schiedam. De kringloopwinkels blijven leuke fietsdoelen, ondanks dat het kraampje In Leeuwarden is opgeheven en er niet meer zoveel gekocht mag worden. Om 16:30 uur komt Ali (André's moeder) aan en we lopen van CS naar de boot. Zij trakteert ons op eten, poké bowl. Heerlijk.

22 - Wachten op Ali voor CS 22 - Ali trakteert op poké bowl bij Pokébox

Dag 23 (vd 7) - Woensdag 22 mei 2024
Rond half elf is iedereen vertrekklaar. De Damsterdiep gooit als eerste los. De Shell V (bunkerboot van Shell uit 1931) daar achteraan en dan wij. Met een flink windje en wat motregen gaan we de parksluizen in en over de Delftse Schie komen we aan op de grens bij Rijswijk waar we aanleggen op de palen voor grote schepen, die daar staan. Onderweg zien we de Nooit Gedacht, ons oude schip, op de helling liggen bij Bocxe. Voor de Abtswoudsebrug staat Robin om ons te begroeten. Ze komt vanavond met Lombard mee-eten.

23 - Parksluis 23 - Langs ons oude adres op de Aelbrechtskade 22 - Nooit Gedacht op de helling bij Boxse 23 - Robin in Delft 23 - Ligplaats 7 Delft, op de grens met Rijswijk

Dag 24 (vd 8)- Donderdag 23 mei 2024
We vertrekken kwart voor 11 zodat we niet te vroeg in Den Haag zijn. Om half twaalf draait de Trekvlietbrug pas. Er liggen al wat schepen te wachten. Met veel bootjes dobberen we door de bruggen en vinden even later een plekje in de Laakhaven. We sluiten aan op de stapel met de neus tegen de wal. Zo kunnen we makkelijk van boord stappen. Om 16 uur is er een receptie van de LVBHB (landelijke vereniging tot behoud van het historisch bedrijfsvaartuig) aan de Bierkade. We worden daarheen gebracht in rondvaartbootjes van Ooievaart. De receptie is op de kade voor het museum. Terug aan boord maakt Germienke nog even iets te eten voor Damsterdiep en Syrah.

24 - De Terra Nova heet ons welkom in Den Haag Ligplaats 8 Laakhaven Den Haag 24 - Vaardag 8 laakhaven Den Haag 6,7 km 24 -Varen met de Ooievaar naar de receptie 24 - Tuin van het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade

Dag 25 - Vrijdag 24 mei 2024
Ali gaat rond 10 uur van boord, terug naar huis. G crost door de stad op de fiets, onder andere langs de passage (jeugdsentiment). De ijsjeszaak is niet meer. In de middag komen Joop en Jeanette even aanwaaien, oude motorvrienden uit Den Haag. Supergezellig. Eind van de middag melden Aukje en Peter zich weer. Ook weer gezellig.

24 - Liggen in het Laakkwartier 25 - de Passage, jeugdsentiment

Dag 26 - Zaterdag 25 mei 2024
We gaan met zijn alle naar de Algemene begraafplaats in Den Haag, waar de ouders van Aukje en Germienke liggen. G op de fiets en de rest met de tram. Het blijft een prachtige stek. Na het bezoek van het familiegraf gaan we bij een lunchtentje wat eten. Terug op het schip pakken Auk en Peet weer in en gaan naar huis. Voor ons is er een BBQ verzorgd. Het is niet heel druk en we gaan allemaal met restanten voor 3 dagen naar huis. André gaat ook nog even op de Shell V kijken. Tegen tien uur komen Lawrence en Veronique aan. Beetje later dan gepland want ze zijn op CS  in plaats van HS uitgestapt. Ze zijn de hele dag bij de rugbyclub Thor van Robin geweest, tevens de oude club van Lawrence, alwaar een lustrum werd gevierd.

37 - Rufus aan het water, wereldplek

26 - Een lieve groet aan Papa & Mama 25 - Allebei niets veranderd25 - Thor reünie

Dag 27 (vd 9) - Zondag 26 mei 2024
Vanaf 10 uur wordt de brug gedraaid. Uiteindelijk gaan we er10.30 uur samen met de Damsterdiep en de Shell V door. Vero en Lawrence varen nog een stukje mee. Voor de sluis bij Leidschendam is ligt alles vol. De opstappers gaan hier voor de zekerheid wel van boord. In de sluis moeten we een beetje schuin liggen om erin te passen, schrapen een klein laagje van het recent aangesmeerde cement van de sluismuur. Gelukkig is aan de andere kant van de sluis wel een mooie plek met stroom voor ons. Handig voor Germienke: kan kan ze op de fiets naar Rotterdam voor de boekenclub. Terug grotendeels met de metro E die ook in Leidschendam stopt. Galatasaray was weer eens landskampioen geworden en het Hofplein was vanwege het grote aantal fans en vuurwerk afgesloten. G laveert met fiets tussen honderden mannen, niet echt feestelijk. Verder is 's avonds met de metro niet het toppunt van gezelligheid, frisheid en hoop voor de toekomst.

27 -de Ramseys varen gezellig een stukje mee.27 - Ligplaats 9 Leidschendam 27 - Schitterende brug over de snelweg: Burgermeester Waaijerbrug over de N469 bij Zoetermeer

Dag 28 (vd 9) -  Maandag 27 mei 2024
De bekende rituelen van werken, Duko, zwemmen, fietsen, 2e hands etc. Om half 1 gooien we los. Een vaardag met veel bruggen die allemaal vlot gaan, even na drieën gaan we achteruit de Prins Hendrikkanaal in. Damsterdiep en Shell V liggen er al. Mooie carrouselplek: plekken door heel Nederland waar je als groter historisch schip mooi en betaalbaar kan liggen voor langere tijd. Om vijf uur palaver a/b Damsterdiep met zijn zessen.

28 - Zwaaien om achteruit de haven in te gaan.28 - Achterwaarts de brug door en de haven in 28 - Achterwaarts de Prins Hendrikkanaal in28 - Vaardag 10 Katwijk aan Zee 18,1 km 28 - Uitwaaien aan zee

Dag 29 - Dinsdag 28 mei 2024
A werkt thuis. G zwemt in zee, feest (de enige zwemmer). G maakt een fietstocht langs een zevental kringloopwinkels. A rommelt thuis, beetje oefenen op de sax. Na het eten lopen we een rondje via het strand. Maar eerst langs de ijsboer, in de regen een ijsje eten mmmm. Ons schip vinden is een appeltje eitje: rotondekunst bevroren waterstralen. Huh?

29 - Rotondekunst: Bevroren Waterstralen

Dag 30 - Woensdag 29 mei 2024
A naar Schiedam. G:  Duko en probeert te zwemmen in zee. Het wordt eentonig maar niet saai, ha ha. De zee is erg ruig, er staat een aardig windje en een flinke onderstroom richting zee. G zegt Frits en Nel gedag,  want die vertrekken begin van de middag. In de middag gaat G naar Wassenaar door de duinen om een Deens blik te scoren, een prachtige fietstocht. Om vijf uur melden we ons op het verjaardagsfeestje van Ruud met een goodiedoos. Ruud neemt ons mee uit eten in hotel Noordzee. De lekkerste pizza in Katwijk! Via de ijssalon weer een boord.

30 - Rondje Wassenaar door de duinen 30 - De Vuurbaak (ook wel Vierboet) van Katwijk uit 1605 30 - FF wachtte.....Pizzaaaaaaaa! 30 - Stille strijd

Dag 31 - Donderdag 30 mei 2024
A naar Schiedam. G gaat na het ochtendprogramma naar Noordwijk op de fiets. Weer een mooie route door de duinen. Op de buienradar geen spatje regen. Maar in het echt wordt het schuilen voor een stortbui onder een luifel met een Duitse moeder en dochter. Praatje pot in mijn slechtste Duits. G lanceert zichzelf wederom tussen de brandnetels tijdens een " 'keer hier om' actie" in opdracht van Truus. Tijdens het onhandig 'fietsoprapen' sla ik met het voorwiel tegen mijn neus. Au.
Om een uur of 2 komt Marieke met Ninjo & een mooie oranje peperplant & met de vervangingen van de oude Nordic Walking sticks (op het vliegveld van Tenerife in beslag genomen). Wandeling over het hondenstrand, Ninjo blij. Marieke eet nog gezellig mee. Als ze vertrokken is lopen wij nog een rondje door de wijk. G zit in een Fit Challenge (KGB) tot het einde van 2024 met collega's en er moet hard gewerkt worden om alle doelen te halen.

34 - Verzameling gescoorde lampjes 36 - De pepers van Marieke doen het goed

Dag 32 - Vrijdag 31 mei 2024
G gaat weer fietsen dit keer een rondje andersom door de duinen naar Wassenaar. Daarna gaat ze naar Amsterdam voor de klimaatmars. A past op Juuls, de hond van de DD, en gaat na het werk in de loop van de middag naar Schiedam. Daar is een personeelsfeest van de DCMR op het IDDF festival. Op het IDDF treden o.a. Jett Rebel en Chef's Special op. Naast veel oude bekenden van de DCMR komen we ook Schiedammers tegen die we kennen Marcel en Yvon (met containerkunst), Gérard en Térèse (oud popbandje No Escape), Daan (rugby).  Op tijd weer terug naar Katwijk. Kort stukje rennen, maar we halen zowel de trein als de bus. G is een dikke 16000 stappen verder. Pfff.

32 - Bekende gezichten, gezellig! 32 - IDDF Schiedam 32 - Containerkunst van Yvon Koopman, technische assistentie van Marcel Veldman

Dag 33 - Zaterdag 1 juni 2024
G maakt haar fietskilometers af voor de KGB Challenge. Morgen varen,  dus dan komt er niets van fietsen. Boodschappen voor de komende dagen. We laten Juuls uit en A loopt nog een rondje hard door de duinen en over het strand. We maken kennis met Hannie en Maarten van de Hielkje. Een beurtvaarder van nog geen 20 meter, toch wel veel stahoogte, een heel leuk schip. We krijgen een complete rondleiding. Genieten! We zijn de Hielkje tegengekomen op de Sambre toen we naar Frankrijk gingen, ook hebben we met Oud en Nieuw samen met de Cinclus en de Hoop in de Lange Sleat  gelegen een paar jaar geleden. Leuk om nu ook met de schippers kennis te maken. Maartens oma heette Hielkje, en ûs mem ook. Dat geeft wel een extra gevoel bij dit prachtige scheepje.

33 - Hielkje: wat een mooie naam 33 - Hannie en Maarten van de Hielkje 33 - Hielkje: is ze niet mooi?

Dag 34 (vd 10) - Zondag 2 juni 2024
We vertrekken rond 10.30 uur uitgezwaaid door de Damsterdiep en de Hielkje. We komen netjes om 11 uur, als ze beginnen met draaien, bij de eerste brug die open moet. Onderweg zien we borden met stremming bij de A9 maar we zien op teletekst en vaarweginformatie alleen maar dat de brug (waar we gewoon onderdoor kunnen) niet bediend wordt en mogelijk oponthoud. We nemen de gok en varen door. Alles gaat vlotjes en rond 16 uur leggen we aan in de hoop dat we morgen verder komen. Anders moeten we terug naar de Braassem, spannend!

34 - Vertrek uit Katwijk aan Zee, uitgezwaaid door de staart van Juuls 34 - Dag Katwijk, dag Damsterdiepjes, dag Hiekjes 34 - Afrekening Katwijk 34 - Waarschuwingen overal, stremming? 34 - Ligplaats 11 Schiphol-Oost

Dag 35 (vd 11) - Maandag 3 juni 2024
We zijn vroeg wakker. Benieuwd of we terug moeten. Te vroeg bij de eerste brug, pleziervaart pas wordt pas vanaf 9 uur bediend of mee met de beroeps. De brugwachter weet van geen stremming. Even later komt zowaar een werkscheepje. Er is geen echte stremming, wel zijn ze bij de Schipholbrug steigers aan de pijlers aan het bouwen die min of meer in de vaarweg zitten vooralsnog zonder aanvaarbescherming. Via de nieuwe Meernsluis komen we op de Kostverlorenvaart. We hebben geen vignet voor Amsterdam maar dat was de vorige keer ook geen probleem, dus ook hiermee nemen we de gok. We moeten wachten bij de eerste brug en samen met de beroepsvaart en een PL'tje (???? Huh brugwachter, wat betekent dat? pee-elletje: spreek uit op z'n plat Amsterdams = pleziervaart) scheuren we door Amsterdam. Erin en eruit, hoe sneller, hoe beter denken ze in Amsterdam. Op het IJ gaan we weer onze eigen gang(etje). Om 12 uur precies met de sirenes van de eerste maandag van de maand verlaten we Amsterdam en varen het Markermeer op. Uren later leggen we in Enkhuizen aan aan de oude Harlingen steiger, achter de driemasterschoener Brandaris. Wel duur, maar een hele mooie plek en het was genoeg voor vandaag. Na het eten een rondje door de stad met natuurlijk een ijsje. De dag afgesloten met een spannende film a/b Syrah.

35 - De coca cola man ! 35 - Volop werkzaamheden aan de A9 35 - Klaar met de Kostverlorensneltreinvaart 35 - Ligplaats 12 Enkhuizen

Dag 36 (vd 12) - Dinsdag 4 juni 2024
We besluiten na de lunch te varen dus A gaat eerst werken en G gaat fietsen. Om half 1 is G terug en gaan we op pad. De wind is uit zuidzuidwest dus we koersen op Stavoren aan. Wind en golven in de rug. 5 km voor Stavoren ronden we het Vrouwenzand en de koers wordt oostelijker waardoor we iets meer last van de golven krijgen. Na dik 2 uur varen zijn we van het IJsselmeer af. Op de Morra besluiten we een plek te checken aan het begin van de Krustfearr. Een wereldplek aan de rand van het meer met voor G een fietspad voor de deur. A gaat een rondje hardlopen. Heerlijk.

36 - Vaardag 13 Paardenhoek 28,1 km 36 - Ligplaats 13 Paardenhoek

Dag 37 (vd 13) - Woensdag 5 juni 2024

G gaat op pad met de fiets naar Kirsten, haar collega-vriendin van de BLC taalschool. Zij woont in Warns. A gaat werken. Op de terugweg kom ik een levensgevaarlijke plant tegen die alleen op dit plekje in Nederland groeit: gifsumak ofwel Poison Ivy. Om 1 uur gooien we los en scharrelen achteruit De Morra weer op. De wind is gelukkig niet zo erg als gister verwacht volgens de buienradar. Via de Fluessen en de Langwarder Wielen leggen we aan in de Noarder Alde wei. Even verderop zit een uitspanning aan de overkant van het water, Rufus aan het water, lopend en met een pontje bereikbaar. Lekkere drankjes en Nacho's op het terras en even later weer terug. Wel heel veel last van de klap op mijn neus van vorige week, lijkt wel ontstoken.

36 - Ligplaats 14 Noarder Alde Wei37 - groeit alleen hier37 - gevaarlijk hier

37 - André maakt  een foto van de regenboog37 - Regenboogcadeautje37 - Rufus aan het water, wereldplek

Dag 38 (vd 14) - Donderdag 6 juni 2024
Zelfde ritueel. Werken en fietsen. Als G doorweekt in de enige bui van deze dag arriveert, gooien we los. Over het Sneekermeer naar het PM kanaal. 2 en een half uur later leggen we aan in Warten. De klaprozen staan te pronken aan de kant. Het gras staat hoog, alsook de distels en brandnetels. Heerlijk weer thuis. Morgen de wildernis maar eens beteugelen. Voorlopig ligt de Syrah weer op haar plek. Verder varen doen we wel met de Krukel, een hoogaars die rustig op haar beurt ligt te wachten. We zijn ook op tijd terug om te stemmen. Om halfzes gaat G Robin tegemoet met de trein. Ze hebben afgesproken in Almere. R hoeft dan niet het hele stuk te rijden naar Warten. Onze auto is dan ook gelijk weer terug.

38 - Vaardag 15, Warten 23,8 km 38 - Ligplaats 15 Thuis 38 - Klaprozen

De vaartocht was 527 km lang in 65 vaaruren.

Einde.

1. Peter en Aukje:
    13 mei 2024
    Een (te) kort bezoek maar zeker de moeite waard; G en A, nogmaals dank jullie wel! Het weer kon ook niet beter. Fijn om weer eens in Rotjeknor te zijn en om iedereen weer eens te zien en te spreken en van de kookkunsten van Germienke te mogen genieten.
  2. Peter en Aukje:
    26 mei 2024
    Heel fijn om weer eens in het oude Haagje te zijn. Wel wat bitterzoet dit keer. De nasi goreng van Germienke smaakte weer heerlijk. Bedankt maar weer A en G!
  3. Actief- varend woonschip:
    3 juni 2024
    Leuk reisverslag! We volgen Hielke en zo op jullie reisverslag terecht gekomen. Veel plezier nog!
    Groet Michel en Toziena (Actief)
  4. Peter en Aukje:
    3 juni 2024